Δήλωση edupass υποχρεωτική για όλους - αυξημένα κρούσματα στη Σχολή

Δημοσιεύθηκε 07/11/2021

Αγαπητοί φοιτητές καλησπέρα σας,

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Σχολή μας. Στις σχετικές ανακοινώσεις που έχει βγάλει ο υπεύθυνος covid της Σχολής, καθηγητής Ι. Γκόνος στο https://www.ece.ntua.gr/gr/announcements μπορείτε να ενημερωθείτε για τα μαθήματα που υπήρξαν τα κρούσματα αυτά. Τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα εμφανιστούν τα θετικά του τέλους της εβδομάδας. Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και ιδιαίτερη προσοχή. Ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας. Πρέπει αυστηρά και πιστά να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει https://www.ece.ntua.gr/gr/announcement/979. Για την ασφάλεια όλων μας, η *μάσκα είναι υποχρεωτική παντού στους χώρους της Σχολής*. Σας παρακαλώ ιδιαίτερα να είστε συνεχώς με τη μάσκα σας και επειδή ο ιός είναι αερομεταφερόμενος, να τηρείτε τις ελάχιστες αποστάσεις και όταν είστε στον εξωτερικό χώρο. Παρατηρώ ότι έξω από το κυλικείο υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρείται κανένα μέτρο αυτοπροστασίας. Καλό είναι να φοράτε τη μάσκα και όταν είστε έξω και συνομιλείτε σε πολύ κοντινή απόσταση, σε πηγαδάκια με τους φίλους σας. Τηρείτε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και μη συγχρωτίζεστε. Δεν επιτρέπεται η παραμονή μας στα αμφιθέατρα ή στο εσωτερικό του κτηρίου, ενώ δεν έχουμε μάθημα. Το κτήριο πρέπει να μπορεί να αερίζεται και να ανανεώνεται ο αέρας που αναπνέουμε όταν κάνουμε μαθήματα. Στα εργαστήρια, κρατάτε τις αποστάσεις μεταξύ σας και όταν συνεργάζεστε και συνομιλείτε να έχετε πάντα καλά φορεμένη τη μάσκα σας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που φοιτητές έρχονται στη Σχολή, με test τριών ή τεσσάρων ημερών (Δευτέρα με Πέμπτη π.χ.), ή και εμβολιασμένοι, που όμως έχουν συμπτώματα και αμελούν να κάνουν ένα τεστ για να ελέγξουν αν νοσούν ή όχι. Όταν έχετε συμπτώματα ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (π.χ. φίλοι ή συγκάτοικοι) είναι προτιμότερο να μένετε σπίτι. Έχει σταλεί αντίστοιχη ενημέρωση σε όλους τους καθηγητές ώστε να υπάρχει παντού ταυτόχρονη μετάδοση της διάλεξης, ενώ στα εργαστήρια δεν παίρνετε απουσίες και θα επαναλάβετε το εργαστήριο όταν με το καλό επιστρέψετε. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που φοιτητές έρχονταν στη Σχολή, μη εμβολιασμένοι και χωρίς rapid test. Μάλιστα κάποιοι είχαν και συμπτώματα (βήχα/πονοκέφαλο/πυρετό κλπ) και παρέμεναν στη Σχολή μέχρι που τυχαία συνομίλησαν με καθηγητές και τους συμβουλέψαμε να πάνε σπίτι και να κάνουν τεστ. Ήταν θετικοί.

Η *δήλωση edupass είναι υποχρεωτική για όλους*. Είναι το μόνο εργαλείο άμεσης ενημέρωσης και ιχνηλάτησης που έχουμε. Πρέπει όλοι σας να μπείτε στο https://edupass.gov.gr και να κάνετε τη σχετική δήλωση (μια φορά) ώστε να έχουμε εικόνα και να μπορούμε να ενημερώνουμε με βάση την ημερομηνία εμφάνισης ενός θετικού αποτελέσματος. *Όποιος δεν έχει κάνει δήλωση edupass, δεν μπορεί να έρχεται στη Σχολή*. Οι έλεγχοι της Σχολής για το edupass και τα τεστ θα αυξηθούν και οι καθηγητές έχουν ενημερωθεί ότι όποιος δεν έχει edupass δήλωση θα πρέπει να απομακρύνεται αμέσως από το χώρο των εργαστηρίων και των διαλέξεων για την ασφάλεια όλων.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή έχετε υπόνοιες/συμπτώματα covid, σας παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή με mail με τον κ. Γκόνο. Ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε τους οικείους μας είναι με το παραμικρό σύμπτωμα να μένουμε σπίτι και να κάνουμε έλεγχο RAT/PCR αν τα συμπτώματα εξακολουθούν. Ο ιός δεν ανιχνεύεται από τα τεστ τις πρώτες 1-2 μέρες, επομένως χρειάζεται να το υπολογίζουμε αυτό όταν ερχόμαστε στη Σχολή. Οι εμβολιασμένοι μπορείτε να κάνετε δωρεάν τεστ σε μια οποιαδήποτε δημόσια δομή και στα κινητά συνεργεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ σε όλη την Αθήνα.

Η Σχολή κάνει προσπάθειες να υπάρξει δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου και εντός του ΕΜΠ. Όμως, η πρόληψη και ο αυτοπεριορισμός, όταν έχουμε υπόνοιες ή συμπτώματα σε πρώιμη μορφή είναι πολύ σημαντικά.

Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, είναι κρίμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή των γύρω του. Αφιερώνουμε λίγα λεπτά από το χρόνο μας για να κάνουμε το εμβόλιο. Θα μας δώσουν τη δυνατότητα να είμαστε πιο ασφαλείς και να παραμείνουμε υγιείς. Ο ιός δυστυχώς δε συγχωρεί την αναβλητικότητα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Άρης Κοζύρης

Κοσμήτορας ΣΗΜΜΥ