Οδηγίες για την προστασία μας από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσιεύθηκε 21/08/2020

10 απλές οδηγίες για την προστασία μας

κατά τις εξετάσεις των μαθημάτων με φυσική παρουσία στη ΣΗΜΜΥ

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού και για την προστασία της υγείας όλων μας, με αίσθημα ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής:

  1. Η χρήση της μάσκας στους κοινόχρηστους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της Σχολής είναι υποχρεωτική για όλους.
  2. Δεν παραμένουμε εντός του κτηρίου μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και την παράδοση του γραπτού μας. Αποχωρούμε από το κτήριο αμέσως, ώστε να επιτρέψουμε στην επόμενη ομάδα φοιτητών που έχουν εξέταση να προσέλθουν. Δε δημιουργούμε «πηγαδάκια» συζητήσεων εντός των κλειστών χώρων.
  3. Δεν καπνίζουμε εντός του κτηρίου.
  4. Δε συνωστιζόμαστε στις εισόδους-εξόδους αιθουσών και κτηρίου. Στο κτήριο εισέρχονται μόνον όσοι πρόκειται εντός ολίγου να εξεταστούν.
  5. Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1.5-2 μέτρων από τους άλλους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Επιτρέπονται μέχρι 2 άτομα στους ανελκυστήρες, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός σε διαδρόμους, τουαλέτες και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
  6. Καθόμαστε στις προσημειωμένες θέσεις στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες (έχουν ένα Χ). Η προσημείωση έχει γίνει με βάση τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ. Δεν αλλάζουμε τη διάταξη αυτή, ούτε καθόμαστε σε άλλες θέσεις πλην των προσημειωμένων που έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις.
  7. Τηρούμε όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Σε κάθε αίθουσα υπάρχει αντισηπτικό για τον καθαρισμό των χεριών. Στις τουαλέτες πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι για 20 sec και τα σκουπίζουμε με τις χάρτινες χειροπετσέτες. Χειριζόμαστε τα κοινόχρηστα αναλώσιμα (αντισηπτικά στους διαδρόμους, χαρτί υγείας, χειροπετσέτες και υγρό σαπούνι) με υπευθυνότητα και προσοχή ώστε να υπάρχει διαθέσιμο υλικό και για τον επόμενο.
  8. Αν κάποιος φοιτητής δεν αισθάνεται καλά ή υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει έρθει πρόσφατα σε επαφή με κρούσμα του κορωνοιού, είναι προτιμότερο να ζητήσει εξ αποστάσεως εξέταση. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής αισθανθεί αδιαθεσία εντός της εξέτασης, να το αναφέρει στους επιτηρητές και εκείνοι με τη σειρά τους στη Γραμματεία της Σχολής και στον Κοσμήτορα, ώστε να ειδοποιηθεί το ιατρείο του ΕΜΠ και να τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
  9. Σε περίπτωση που μετά από τεστ κάποιο μέλος της Σχολής μας είναι ασυμπτωματικός ή συμπτωματικός φορέας του κορωνοιού (νοσεί), ενημερώνει με αίσθημα ευθύνης και τη διοίκηση της Σχολής ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων μας.
  10. Για τη μετακίνηση από και προς τη Σχολή, έχει ήδη ζητηθεί η πύκνωση των δρομολογίων του ΟΑΣΑ, ειδικά στις πρωινές ώρες. Προγραμματίστε την έλευσή σας στο ΕΜΠ αρκετά νωρίτερα, ώστε να αποφεύγετε το συνωστισμό στις ώρες αιχμής που είναι οι εξετάσεις. Τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση των ΜΜΜ: https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-mesa-mazikis-metaforas/.

Η χρήση της μάσκας είναι ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία όλων μας, όμως δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας (ατομική υγιεινή, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού). Το σημαντικότερο είναι να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες μας, στους συμφοιτητές μας, στους οικείους μας.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας:

https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/

Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον covid-19: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Ο Κοσμήτορας της Σχολής

Νεκτάριος Κοζύρης

Ανακοίνωση

ΚΥΑ 107981/Ζ1/20.8.2020, «Μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020»