Σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής (είτε Android είτε iOS) για την ανάκτηση πληροφορίας σχετικής με τα διατροφικά χαρακτηριστικά γευμάτων
Διπλωματική Εργασία


Επιβλέπων Ιάκωβος Βενιέρης
Συσχετιζόμενο μάθημα Δίκτυα Ευρείας Ζώνης

Περιγραφή

Η άμεση και αξιόπιστη παροχή πληροφοριών σχετικών με τα διατροφικά στοιχεία γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των χρηστών, ιδιαίτερα αυτών με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία κα., αλλά και αυτών που η επαγγελματική τους δραστηριότητα επιβάλλει ειδική διατροφή όπως π.χ. οι αθλητές.

Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής για κινητές συσκευές που θα παρέχει στον χρήστη πληροφορίες για τα διατροφικά χαρακτηριστικά γευμάτων (ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, κλπ). Η εφαρμογή θα λαμβάνει με μορφή απλού κειμένου περιγραφή του γεύματος και σε πραγματικό χρόνο, μετά από αίτημα σε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν τα ζητούμενα δεδομένα (FatSecret, USDA και Open Food Facts), θα εμφανίζει στον χρήστη τα διατροφικά στοιχεία ανά συγκεκριμένη ποσότητα, πχ. ανά 100γρ ή 100ml, των επιμέρους τροφών που αποτελούν το γεύμα, τα διατροφικά στοιχεία για τις επιμέρους ποσότητες των τροφών του συγκεκριμένου γεύματος, αλλά και για το σύνολο του γεύματος.

Επιπρόσθετα, για την ταχύτερη απόκριση σε επόμενα παρόμοια αιτήματα, καθώς και για να δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιείται η εφαρμογή και offline, τα διατροφικά στοιχεία για τις τροφές που ήδη ο χρήστης έχει αναζητήσει, θα αποθηκεύονται στο προφίλ του χρήστη.

Στην πρώτη φάση της διπλωματικής εργασίας, θα γίνει ανάλυση των απαιτήσεων της εφαρμογής. Στη συνέχεια, θα ερευνηθούν οι διαθέσιμες τεχνολογίες για την υλοποίηση και θα αναπτυχθεί η εφαρμογή για την κινητή συσκευή.

Απαραίτητες βασικές γνώσεις αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού.

(1-2 άτομα) (Υπεύθυνη ερευνήτρια: Χρ. Δαμιανού, Υ.Δ.)