Σχεδιασμός έξυπνου ρολογιού επόμενης γενιάς
Διπλωματική Εργασία


Επιβλέπων Μιλτιάδης Αναγνώστου
Συσχετιζόμενο μάθημα Δίκτυα Επικοινωνιών

Περιγραφή

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κλασσικό ρολόι χεριού και το έχουν καθιερώσει ως βασικό εργαλείο της καθημερινής τους ζωής. Το ρολόι υπενθυμίζει την αρχή και το τέλος της δουλειάς, την ώρα για συναντήσεις και άλλες υποχρεώσεις, διευκολύνει τις καθημερινές μετακινήσεις για δουλειά και διασκέδαση με συγκοινωνίες και δίνει χρονομετρήσεις για μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, όπως είναι οι αθλητικές. Ωστόσο η κύρια επεξεργασία των πληροφοριών για την οργάνωση της ζωής μας γίνεται ακόμη στον εγκέφαλό μας, ο οποίος ξέρει ποιες είναι οι δραστηριότητες που πρέπει να ρυθμίσουμε με βάση το χρόνο, ξέρει να τις ιεραρχεί και να τις οργανώνει σε σειρές γεγονότων που εξυπηρετούν ένα σκοπό.

Το «έξυπνο ρολόι» (smartwatch) είναι προϊόν μιας σχετικά πρόσφατης εξέλιξης και προσπαθεί σε πρώτη φάση να δώσει στον χρήστη του μια ποικιλία πληροφοριών που θα ήταν χρήσιμες λίγο ως πολύ στους ίδιους τομείς όπως παραπάνω. Για παράδειγμα, για να μετακινηθείς θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις τον καιρό στην αρχή της μέρας, για να προετοιμαστείς κατάλληλα και να διαλέξεις ενδεχομένως τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς: Σε μια μέρα με καλό καιρό μπορεί να διαλέξεις περπάτημα και συγκοινωνίες, ενώ σε μια μέρα με βροχή να προτιμήσεις το αυτοκίνητό σου ή απλώς να προσθέσεις στο σάκο σου μια ομπρέλα. Αν χρησιμοποιείς συγκοινωνίες είναι καλό να ξέρεις με ακρίβεια τα δρομολόγια. Ωστόσο και πάλι τις αποφάσεις τις παίρνει ο άνθρωπος συνδυάζοντας αυτή τη φορά περισσότερες πληροφορίες, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις που προσφέρονται πιο επεξεργασμένες και ολοκληρωμένες λύσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η δρομολόγηση από πόρτα σε πόρτα με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης που προσφέρουν διάφορα συστήματα πλοήγησης μέσα από αντίστοιχες εφαρμογές, όπως π.χ. Google Maps, Here (Nokia) Maps κ.α.

Η κλασσική αντίρρηση στα παραπάνω είναι ότι αυτές και άλλες διευκολύνσεις προσφέρονται και μέσα από το κινητό τηλέφωνο, οπότε και πάλι το έξυπνο ρολόι είναι περιττό ή απλώς ένα υποκατάστατο του κινητού με μικρότερη οθόνη. Μια άλλη αντίρρηση είναι ότι οι διευκολύνσεις αυτές είναι σχετικά αποσπασματικές και αποκομμένες η μια από την άλλη. Το αποτέλεσμα αυτών των ατελειών είναι ότι και πάλι ο κάτοχός ενός έξυπνου ρολογιού χρησιμοποιεί ως βασική λειτουργία την ανάγνωση της ώρας, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στο ρόλο του γενικού οργανωτή.

Ο στόχος της διπλωματικής είναι να διερευνήσει τη δυνατότητα ενός έξυπνου βοηθού, που θα μπορούσε να είναι ο πυρήνας ενός smart watch, και θα απάλλασσε ιδανικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κάτοχό του από την οργάνωση, όπως αυτή αναφέρθηκε παραπάνω.

Βήμα 1: Διερεύνηση των τεχνολογιών που είναι άμεσα (ή θα είναι στο προσεχές μέλλον) διαθέσιμες για τον παραπάνω σκοπό.

Βήμα 2: Διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους θα συνδυάζονταν οι διαθέσιμες τεχνολογίες για να δώσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα προσωπικής οργάνωσης.

Βήμα 3: Διερεύνηση της δυνατότητας να παραχθεί στη βάση των παραπάνω ένα smartwatch επόμενης γενιάς.

Βήμα 4: Διερεύνηση τρόπων επαλήθευσης και ελέγχου των ως τώρα αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων, πιθανώς με υλοποίηση ενός προσομοιωμένου πρωτοτύπου ή μιας εφαρμογής.