Ψήφισμα της ΓΣ της ΣΗΜΜΥ 30/1/2024

Δημοσιεύθηκε 01/02/2024

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εργάζεται αόκνως, με σεβασμό στην συνταγματική νομιμότητα, για την προαγωγή της καινοτομίας και την υπεράσπιση της ακαδημαϊκής αριστείας. Εντούτοις, η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, όπως τεκμηριώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΜΠ.

Η διατυπωμένη πρόθεση θεσμοθέτησης μη κρατικών ή ιδιωτικών πανεπιστημίων με εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πέραν του ότι πιθανότατα προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος, με βάση τη διεθνή εμπειρία προοιωνίζεται την περαιτέρω υποχρηματοδότηση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και εν τέλει την υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας.

Η Σχολή δεσμεύεται να τοποθετηθεί διεξοδικά επί του νομοσχεδίου όταν τα μέλη της λάβουν γνώση των διατάξεών του. Δεδομένου όμως ότι δεν έχει προβλεφθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης για το μείζον αυτό ζήτημα, η Σχολή ζητεί να διεξαχθεί άμεσα εκτενής δημόσιος διάλογος για την ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, πριν από οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.