IQAROS (Incremental Query Answering and Rewriting for OntologieS)

Το IQAROS είναι ένα πρότυπο σύστημα επανεγγραφής ερωτημάτων που βασίζεται στην αυξητική επανεγγραφή ερωτημάτων. Δεδομένης μιας οντολογίας (σε DL-Lite) και ενός συζευκτικού ερωτήματος, το IQAROS μπορεί να κατασκευάσει μια επανεγγραφή του ερωτήματος ως ένωση συζευκτικών ερωτημάτων. Κίνητρο για την κατασκευή του IQAROS αποτέλεσε η θεωρητική μελέτη της επανεγγραφής ερωτημάτων μέσω της επέκτασης των ερωτημάτων.

Ειδικότερα, δεδομένου ενός ερωτήματος και μιας επανεγγραφής του, μελετήσαμε πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την επανεγγραφή του ερωτήματος που προκύπτει με επέκταση του αρχικού ερωτήματος κατά ένα άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνικές επανεγγραφής που αναπτύξαμε για την επανεγγραφή επεκτεταμένων ερωτημάτων αποτελούν μια νέα προσέγγιση υπολογισμού της επανεγγραφής συγκεκριμένων ερωτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ενός (συγκεκριμένου) ερωτήματος καταφέραμε να επιλέξουμε ένα από τα άτομά του, να υπολογίζουμε μια επανεγγραφή για αυτό και στη συνέχεια να προσθέσουμε με επαναληπτικό τρόπο τα υπόλοιπα άτομα επεκτείνοντας τις προηγουμένως υπολογισμένες επανεγγραφές. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία όλων των ατόμων του ερωτήματος εισόδου, έχει υπολογιστεί μια επανεγγραφή του ερωτήματος.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Project page

https://code.google.com/archive/p/iqaros/
MINT logo

MINT (Metadata INTeroperability services)

Οι υπηρεσίες MINT αποτελούν μια διαδικτυακή πλατφόρμα που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να διευκολύνει τις πρωτοβουλίες σώρευσης περιεχομένου και μεταδεδομένων σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη. Χρησιμοποιείται από τα πρώτα στάδια αυτού του είδους των εργασιοροών, στα οποία περιλαμβάνονται η λήψη, η απεικόνιση και η σώρευση δελτίων μεταδεδομένων, αλλά και στη συνέχεια με την υλοποίηση διάφορων προσεγγίσεων για την εξυγίανση του αποθετηρίου που προκύπτει. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα σύστημα διαχείρισης χρηστών και οργανισμών που επιτρέπει την ανάπτυξη και λειτουργία διαφορετικών στρατηγικών σώρευσης (θεματικές ή διακλαδικές, διεθνείς, εθνικές ή περιοχικές) και των αντίστοιχων δικαιωμάτων πρόσβασης. Οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί μπορούν να αναφορτώσουν (μέσω HTTP, FTP, OAI-PMH) τα δελτία των μεταδεδομένων τους σε σειριοποίηση XML ή CSV προκειμένου να διαχειριστούν, να σωρεύσουν και να δημοσιεύσουν τις συλλογές τους.

Χρέη σχήματος σώρευσης εκτελεί ένα μοντέλο μεταδεδομένων με το οποίο ευθυγραμμίζονται τα λαμβανόμενα (πρότυπα ή ιδιωτικά) σχήματα. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν τις μεταβάσεις από το ένα σχήμα μεταδεδομένων στο άλλο με τη βοήθεια ενός γραφικού επεξεργαστή απεικονίσεων για την γλώσσα XSL. Η απεικόνιση πραγματοποιείται με απλό «drag-and-drop» ή με πράξεις εισόδου που μεταφράζονται κατόπιν σε κατάλληλο κώδικα. Ο επεξεργαστής απεικονίσεων οπτικοποιεί αμφότερα τα XSD εισόδου και στόχου, μέσω μιας εύληπτης διεπαφής που προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης και πλοήγησης στη δομή και τα δεδομένα του σχήματος εισόδου, αλλά και στη δομή, την τεκμηρίωση και τους περιορισμούς του σχήματος στόχου. Υποστηρίζει συναρτήσεις επεξεργασίας συμβολοσειρών για τα στοιχεία εισόδου για την πραγματοποίηση απεικονίσεων 1-Ν και Μ-1 (προσφέροντας την επιλογή της συναρμογής και της επανάληψης στοιχείων) μεταξύ των δύο μοντέλων. Επιπλέον, επιτρέπονται δομικές απεικονίσεις μεταξύ στοιχείων, όπως και τιμοδοσίες με σταθερές ή ελεγχόμενες τιμές (απαριθμήσεις του σχήματος στόχου), υπό συνθήκη απεικονίσεις (μέσω ενός σύνθετου επεξεργαστή συνθηκών) και απεικονίσεις τιμών μεταξύ καταλόγων τιμών εισόδου και στόχου. Οι απεικονίσεις μπορούν να εφαρμοστούν στα λαμβανόμενα δελτία, να υποστούν επεξεργασία, να καταφορτωθούν και να διατεθούν για κοινή χρήση ως εκμαγεία από τους χρήστες της πλατφόρμας.

Οι διεπαφές προεπισκόπησης παρουσιάζουν στους χρήστες τα βήματα της σώρευσης, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος δελτίου XML, του XSLT των απεικονίσεων, του μετασχηματισμένου δελτίου στο σχήμα στόχου, των μετέπειτα μετασχηματισμών από το σχήμα στόχου σε άλλα μοντέλα ενδιαφέροντος (π.χ. στο σχήμα μεταδεδομένων της Europeana), και των διαθέσιμων αποδόσεων σε HTML κάθε δελτίου XML. Οι χρήστες μπορούν να μετασχηματίσουν επιλεγμένες συλλογές τους χρησιμοποιώντας πλήρεις και επικυρωμένες απεικονίσεις ώστε να τις δημοσιεύσουν στα διαθέσιμα σχήματα στόχου για τα απαιτούμενα βήματα σώρευσης και εξυγίανσης.

Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εργασιοροές σώρευσης και έχει χρησιμοποιηθεί ως σωρευτής περιεχομένου για τα έργα Athena, Athena Plus, Carare, EUscreen, EUscreenXL, Europeana Fashion, DM2E, Linked Heritage, LoCloud, Europeana Sounds, Europeana Photography.

Link

http://mint-projects.image.ece.ntua.gr/mint4all

Rapid

Το Rapid είναι ένα αποδοτικό εργαλείο επανεγγραφής συζευκτικών ερωτημάτων για οντολογίες που βασίζονται στις Περιγραφικές Λογικές. Υποστηρίζει οντολογίες εκφραστικότητας DL-Lite_R, ELHI και Horn-SHIQ. Ως είσοδος δέχεται μια οντολογία κατάλληλης εκφραστικότητας διατυπωμένη σε OWL2 και ένα συζευκτικό ερώτημα. Στην περίπτωση που η είσοδος είναι τύπου DL-Lite_R, το επανεγγραμμένο ερώτημα που παράγει ως έξοδο είναι μια ένωση συζευκτικών ερωτημάτων, ενώ στην περίπτωση οντολογιών τύπου ELHI και Horn-SHIQ η έξοδος είναι ένα πρόγραμμα Datalog. Το Rapid χρησιμοποιεί διάφορες θεωρητικές και πρακτικές βελτιστοποιήσεις ώστε να προσφέρει ταχεία επανεγγραφή ερωτημάτων για τις εκφραστικότητες που υποστηρίζει. Η θεωρητική του θεμελίωση και συγκριτικές αξιολογήσεις του με άλλα παρόμοια συστήματα έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα άρθρα. Είναι υλοποιημένο σε Java.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Download

http://www.image.ece.ntua.gr/~achort/rapid/rapid.zip

Licence

GNU General Public License

WITH logo

WITH

Το WITH είναι μια πλατφόρμα που παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς από διαφορετικά αποθετήρια και προσφέρει διάφορες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργική επανάχρηση και την έξυπνη αξιοποίηση αυτού του υλικού.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί συνδυαστικά API από διαφορετικούς παρόχους (όπως την Europeana, την Digital Public Library of America, το Rijksmuseum, την British Library, το YouTube κλπ), επιτρέπει την πραγματοποίηση ομοσπονδιακών ερωτημάτων και πολυεπίπεδων αναζητήσεων προς αυτές τις πηγές. Το WITH επιτρέπει στους χρήστες να σωρεύουν και να οργανώνουν διαφορετικού είδους πόρους πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν συλλεχθεί από εξωτερικές πηγές ή που έχουν αναφορτωθεί από τους ίδιους, να δημιουργούν τις δικές τους εκθέσεις και να αφηγούνται τις ιστορίες τους χρησιμοποιώντας μια διεπαφή που υποστηρίζει διάφορα χαρακτηριστικά και τρόπους παρουσίασης που μπορεί να επιλέξουν οι ίδιοι ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, να μοιράζονται τις δημιουργίες τους με άλλους χρήστες ή ομάδες χρηστών, να εμπλουτίζουν σημασιολογικά και να επισημειώνουν πολιτιστικό περιεχόμενο, κ.α. Επιπλέον, ο επεξεργαστής θεματικών χώρων του WITH επιτρέπει στα πολιτιστικά ιδρύματα και σε άλλους ενδιαφερόμενους να σχεδιάζουν και να φιλοξενούν τους δικούς τους ιδιαίτερους ιστοχώρους προκειμένου να προάγουν την οργάνωση του υλικού τους και να ενθαρρύνουν την εμπλοκή των χρηστών.

Link

http://withculture.eu
WITHcrowd logo

WITHcrowd

Το WITHcrowd αποτελεί επέκταση της πλατφόρμας WITH και προσφέρει υπηρεσίες πληθοπορισμού, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών και μεταδεδομένων, μέσω εξωτερικής ανάθεσης εργασιών στο ευρύ κοινό, με στόχο τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου διαφόρων φορέων.

Το WITHcrowd παρέχει τη δυνατότητα σε μια ομάδα να ξεκινήσει μια πληθοποριστική εκστρατεία ως μια δράση δημιουργίας επισημειώσεων (με λέξεις-κλειδιά, χρωματικές ετικέτες ή γεοχωρική πληροφορία) για μια συγκεκριμένη συλλογή από το κοινό. Κάθε εκστρατεία έχει καθορισμένη χρονική διάρκεια και έναν στόχο επιθυμητού πλήθους επισημειώσεων. Το WITHcrowd προσφέρει πληροφορίες και στατιστικά που αφορούν την εξέλιξή κάθε εκστρατείας, όπως την ποσοστιαία πρόοδο με βάση το στόχο που έχει τεθεί, το πλήθος και έναν χάρτη με τις τοποθεσίες των χρηστών, και μια λίστα των πιο ενεργών χρηστών.

Οι χρήστες του WITHcrowd μπορούν να συνεισφέρουν σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες εκστρατείες μέσω μιας απλής και εύχρηστης διεπαφής, χωρίς να απαιτείται ειδικός χρόνος εκμάθησης της πλατφόρμας, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο που αφορά η εκστρατεία. Κάθε χρήστης μπορεί να δει στατιστικά της συνεισφοράς του σε κάθε εκστρατεία, όπως το πλήθος των επισημειώσεων που έχει δημιουργήσει, το πλήθος των αντικειμένων που έχει επισημάνει και την κατάταξή του στη λίστα των πιο ενεργών χρηστών σύμφωνα με τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει για τη συνεισφορά του. Το σύνολο των βαθμών κάθε χρήστη, καθορίζει και το έπαθλο που κερδίζει για τη συνεισφορά του στην εκστρατεία.

Link

http://withcrowd.eu/