Ανακοίνωση του Κοσμήτορα της ΣΗΜΜΥ σχετικά με τα γεγονότα της 31/8/23

Δημοσιεύθηκε 18/09/2023

1. Το πρωί της 31/8/23 εισήλθε στην Πολυτεχνειούπολη αστυνομική δύναμη για την εκκένωση μιάς "κατειλημμένης" αίθουσας της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

2. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία επανήλθε με στόχο την καταστολή βιαιοπραγιών που ξέσπασαν μετά την αποχώρηση της αστυνομικής δύναμης.

3. Στο πλαίσιο της δεύτερης αστυνομικής επέμβασης συνελήφθησαν δεκάδες άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων απεδείχθη ότι δεν είχε σχέση με παράνομες ενέργειες και αφέθηκαν ελεύθεροι.

4. Πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη επέμβαση, μία αστυνομική μηχανή που εκινείτο σε πεζόδρομο έπεσε πάνω σε φοιτήτρια της Σχολής μας, με αποτέλεσμα η τελευταία να τραυματιστεί στο κεφάλι και να απαιτηθεί να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Από την πλευρά της Σχολής:

1. Αναζητήσαμε τα στοιχεία της τραυματισθείσας σπουδάστριας, η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καμία ευθύνη για το περιστατικό, και εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην ίδια και την οικογένειά της.

2. Προσφερθήκαμε να αναπληρώσουμε τις απώλειες εξετάσεων για την ίδια και για όσους σπουδαστές μας την περιέθαλψαν.

3. Δεσμευθήκαμε να της παράσχουμε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια απαιτηθεί, περιλαμβανομένης και της νομικής συνδρομής για ενδεχόμενη απαίτηση αποζημιώσεως από τις υπεύθυνες αρχές.

Πέραν τούτων, εκφράζουμε την λύπη μας για την δυσάρεστη εκτέλεση και κατάληξη τής συγκεκριμένης αστυνομικής επιχείρησης και αναμένουμε την παροχή εξηγήσεων για το περιστατικό που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί με πολύ πιο σοβαρά αποτελέσματα.

Η πάγια διαφωνία μας με τις αυθαίρετες καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων δεν αναιρεί την υποχρέωση των Αρχών να σέβονται και να προστατεύουν την ασφάλεια των μελών τής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τέλος, εκφράζουμε την αυτονόητη συμπαράστασή μας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών για τους βανδαλισμούς που υπέστη, και προσβλέπουμε στην ταχεία αποκατάσταση της κυριότητας και χρήσης των εν λόγω χώρων, με γνώμονα τη νομιμότητα, το αίσθημα ασφάλειας, και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

Καθ. Παναγιώτης Τσανάκας Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2023

Κοσμήτορας ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ,