Εργασίες σχετικά με ανεξάρτητη διαβίωση
Διπλωματική Εργασία
Επιβλέπων | Παναγιώτης Τσανάκας |
---|---|
Συσχετιζόμενο μάθημα | Τεχνολογίες Υπηρεσιών Λογισμικού |
Περιγραφή
A. Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης
Η εργασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εφαρμογών και πλατφόρμας συλλογής διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων για την υποστήριξη χρηστών με προβλήματα υγείας ή/και ηλικιωμένους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το σύστημα εντάσσεται στην κατηγορία της υποστήριξης της ανεξάρτητης διαβίωσης, βοήθειας στο σπίτι, απομακρυσμένης φροντίδας, και θα περιλαμβάνει λειτουργίες για
- Προγραμματισμό επισκέψεων
- Ημερήσιο πρόγραμμα φροντιστή και χάρτη διαδρομής για τις επισκέψεις
- Πληροφορίες για τον ασθενή - πελάτη
- Πλάνο φροντίδας ανά ασθενή
- Καταχώρηση διαδικασίας φροντίδας και αποθήκευση σχετικών πληροφοριών
- Λήψη ιατρικών μετρήσεων
- Αποστολή δεδομένων στο κέντρο υποστήριξης και τον ιατρό
- Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
B. Ανάπτυξη ενός ψηφιακού βοηθού σε περιβάλλον έξυπνου ρολογιού
Η εργασία στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν τα έξυπνα ρολόγια (αισθητήρες, συνδεσιμότητα, αλληλεπίδραση με τους χρήστες) αλλά και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. GenAI) για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού. Η καινοτομία του συγκεκριμένου συστήματος βασίζεται στην αμεσότητα που θα προσφέρει για εξατομικευμένη επικοινωνία με τους χρήστες και τη συνεχή υποστήριξή τους.
Το σύστημα θα μπορεί να καταγράφει δεδομένα από τους αισθητήρες (π.χ. βιομετρικά δεδομένα, τοποθεσία, δραστηριότητες χρηστών, ήχος) όπως και προτιμήσεις του χρήστη μέσα από ερωτηματολόγια και φωνητικές εντολές για την παροχή προσωποποιημένων συστάσεων. Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποστήριξης, το προφίλ του χρήστη, που θα τροφοδοτείται με τα παραπάνω δεδομένα, θα ενημερώνεται συνεχώς, και όταν το σύστημα κρίνει ότι είναι απαραίτητο, θα παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις προς το χρήστη που θα έχουν ως σκοπό να τον διευκολύνουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ή γενικότερα να τον υποστηρίξουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Παραδείγματα:
- Βοήθεια στο σπίτι - υποστήριξη ηλικιωμένων
- Επικοινωνία με άλλα συστήματα για αποστολή μηνυμάτων ή συνομιλία
- Παρακολούθηση των βιοσημάτων και προώθηση της ευεξίας και ποιοτικού τρόπου ζωής. Π.χ. αν κάποιος έχει στρες ή αυξημένο καρδιακό ρυθμό να του προτείνει χαλαρωτική μουσική.
Γ. Δημιουργία εφαρμογής για έξυπνα κινητά για την παρακολούθηση της ποιότητας ύπνου
Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ύπνου των χρηστών μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και η διασύνδεσή τους με αισθητήρες βιοσημάτων και περιβάλλοντος. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εργασίας θα αναπτυχθεί εφαρμογή για έξυπνα κινητά που θα έχει το ρόλο μιας έξυπνης διαδικτυακής πύλης (gateway) για την καταγραφή:
- των βιοσημάτων του χρήστη κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσα από τη διασύνδεση με έξυπνα ρολόγια (διάρκεια και ποιότητα ύπνου, καρδιακός ρυθμός, κορεσμός οξυγόνου, ρυθμός αναπνοής, ροχαλητό, κ.α.)
- των συνθηκών του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, θόρυβος, φως. κ.α.)
Στη συνέχεια τα δεδομένα θα μοντελοποιούνται και θα αποθηκεύονται για την περαιτέρω ανάλυσή τους.
Παράλληλα, στο πλαίσιο μιας άλλης εργασίας, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συστήματος δημιουργίας συστάσεων προς τους χρήστες αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη.
Δ. Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης φαρμακευτικής αγωγής
Στην εργασία θα αναπτυχθεί διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες θα λαμβάνουν με έξυπνο τρόπο υπενθυμίσεις και οδηγίες για τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ειδικότερα πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία θα διατίθεται από το φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπορεί με τη χρήση του ΑΜΚΑ του ασθενούς να του "περάσει" τις οδηγίες για την αγωγή του. Οι οδηγίες αυτές θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα χάπια και τις ώρες που θα πρέπει να τα πάρει, αλλά και διάφορα hints, όπως π.χ.:
- το προβιοτικό να το πάρει ανάμεσα σε δύο δόσεις αντιβίωσης
- να περασουν 2 ωρες μετα το προβιοτικό για να πάρει την επόμενη δόση
- να μην φάει το τάδε φαγητό
- να βεβαιωθεί ότι δεν έφαγε το τάδε φαγητό, αλλιώς να καθυστερήσει την δόση
- να επαναπρογραμματίζει τις δόσεις αν δεν πάρει το χάπι την σωστή ώρα
Ο χρήστης θα σκανάρει ένα QR στο φαρμακείο και οι παραπάνω πληροφορίες θα περνάνε στο προφίλ του. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης GenAI για τη δημιουργία συστάσεων επίσης, βασισμένων στο πλάνο της φαρμακευτικής αγωγής.
Επικοινωνία:
Ανδρέας Μενύχτας (amenychtas@gmail.com, amenychtas@unipi.gr, 694 483 9937), Επ. Καθηγητής ΠαΠει
Τσανάκας Παναγιώτης (panag@cs.ntua.gr, 210 7722541), Καθ. ΕΜΠ