Ανάπτυξη διαδραστικού πίνακα ελέγχου για την ενίσχυση της χρήσης μοντέλων ολοκληρωμένης αξιολόγησης (IAMs) και τη διαμόρφωση πολιτικών κλιματικής αλλαγής με το μοντέλο FeliX
Διπλωματική Εργασία
Επιβλέπων | Παναγιώτης Τσανάκας |
---|---|
Συσχετιζόμενο μάθημα | Τεχνολογίες Υπηρεσιών Λογισμικού |
Περιγραφή
Τα Μοντέλα Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης (Integrated Assessment Models - IAMs) αποτελούν βασικά εργαλεία για την κατανόηση και πρόβλεψη της επίδρασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των πολιτικών που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια, και τους φυσικούς πόρους. Τα IAMs συνδυάζουν γνώσεις από πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως η οικονομία, η βιολογία, και η περιβαλλοντική επιστήμη, ώστε να προσφέρουν συνολικές προβλέψεις που ενσωματώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κατανάλωσης ενέργειας, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και της κλιματικής αλλαγής. Η ανάγκη για την ύπαρξη IAMs είναι επιτακτική λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που καλούνται να λύσουν οι κοινωνίες, καθώς τα IAMs βοηθούν στη χάραξη αποτελεσματικών και τεκμηριωμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Αυτά τα μοντέλα παρέχουν ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση και την πρόβλεψη των επιπτώσεων διαφορετικών σεναρίων, βοηθώντας τους φορείς λήψης αποφάσεων να λαμβάνουν καλύτερες και πιο στοχευμένες αποφάσεις.
Η εργασία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση ενός διαδραστικού πίνακα ελέγχου για το μοντέλο FELIX, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μοντελοποίηση και ανάλυση συστημάτων διεθνών πολιτικών σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Μέσω του μοντέλου FeliX, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια που σχετίζονται με την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των διαφοροποιημένων διαιτολογίων και των επιπτώσεών τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στη χρήση των φυσικών πόρων. Το μοντέλο αυτό επιτρέπει τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις επιλογές διατροφής, όπως η κατανάλωση ζωικών ή φυτικών προϊόντων, και στις πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας έτσι την κατανόηση των συστημικών αλλαγών που απαιτούνται για τη μετάβαση σε βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
[1] Moallemi, E.A., Eker, S. , Gao, L., Hadjikakou, M., Liu, Q., Kwakkel, J., Reed, P.M., Obersteiner, M.,
Guo, Z., & Bryan, B.A. (2022). Early systems change necessary for catalyzing long-term sustainability in
a post-2030 agenda. One Earth 5 (7) 792-811. 10.1016/j.oneear.2022.06.003.
[2] Eker, S. , Reese, G., & Obersteiner, M. (2019). Modelling the drivers of a widespread shift to
sustainable diets. Nature Sustainability 10.1038/s41893-019-0331-1.
[3] Walsh, B. , Ciais, P., Janssens, I.A., Penuelas, J., Riahi, K. , Rydzak, F., van Vuuren, D.P., & Obersteiner,
M. (2017). Pathways for balancing CO2 emissions and sinks. Nature Communications 8
e14856. 10.1038/ncomms14856.
[4] Weyant, J. P. (2017). Some contributions of integrated assessment models of global climate change.
Review of Environmental Economics and Policy, 11(1), 115-137.
[5] Ye, Quanliang & Liu, Qi & Swamy, Deepthi & Gao, Lei & Moallemi, Enayat A. & Rydzak, Felicjan &
Eker, Sibel. (2024). FeliX 2.0: An integrated model of climate, economy, environment, and society
interactions. Environmental Modelling & Software. 179. 106121. 10.1016/j.envsoft.2024.106121.
[6] Rydzak, F., Obersteiner, M., Kraxner, F., Fritz, S., and McCallum, I. (2013). FeliX3 –Impact Assessment
Model Systemic View Across Societal Benefit Areas Beyond Global Earth Observation. International
Institute for Applied Systems Analysis (IIASA)
Προαπαιτούμενες/επιθυμητές γνώσεις: Εμπειρία στην ανάπτυξη ιστοσελίδων, σε front-end τεχνολογίες (HTML, CSS, JavaScript) και εξοικείωση με το Git/GitHub για τον έλεγχο εκδόσεων. Εμπειρία με Angular, Node.js, Βασικές γνώσεις αρχών σχεδιασμού UX/UI.
Επικοινωνία: Παν. Τσανάκας (panag@cs.ntua.gr), Τίνα Κατίκα (tina.katika@iccs.gr) , Νίκος Τανταρούδας (nikolaos.tantaroudas@iccs.gr), Σπύρος Μπολιεράκης (Spyros.bolierakis@iccs.gr)