Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νικόλαος Ι. Θεοδώρου γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή το 1970 με Άριστα και κατά το αυτό έτος εισήλθε στη Σχολή των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Τον Ιούλιο του 1975 έλαβε το δίπλωμα του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με γενικό βαθμό λίαν καλώς. Τον Σεπτέμβριο του 1975 μετέβη στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές στο Electrical Engineering Department of Imperial College of Science, Technology and Medicine of the University of London. Τον Σεπτέμβριο του 1978 του απενεμήθη το δίπλωμα D.I.C. (Diploma Imperial College), που ισοδυναμεί με M.Sc. (Master of Science) άλλων Πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα δε έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα Ph.D. Από το Μάρτιο του 1979 έως τον Απρίλιο του 1981 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Κέντρο Ερευνών και Τεχνολογίας Αεροπορίας ή Κ.Ε.Τ.Α. Στη συνέχεια από το Σεπτέμβριο του 1981 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1985 εργάστηκε σαν ειδικός ερευνητής στο Κ.Ε.Τ.Α., με κύρια απασχόληση σε θέματα που αφορούν στις μετρήσεις, κατεύθυνση και έλεγχο ιπταμένων κατευθυνομένων οχημάτων. Επίσης από το Σεπτέμβριο του 1984 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1985 εργάστηκε σαν ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο τησ Πάτρας, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Τέλος το Δεκέμβριο του 1984 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο αυτό Τμήμα, διορισμός όμως τον οποίον δεν απεδέχθη.
Το Σεπτέμβριο του 1985 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, διορισμός τον οποίον απεδέχθη, ενώ τον Ιούλιο του 1989 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής. Τέλος το Δεκέμβριο του 1992 εξελέγη Καθηγητής στο αυτό Τμήμα, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Ενδιαμέσως από το Σεπτέμβριο του 1986 ως το Σεπτέμβριο του 1988 εξεπροσώπησε το Τμήμα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Από το Σεπτέμβριο του 2000 ως το Σεπτέμβριο του 2002 διετέλεσε Διευθυντής του μόλις ιδρυθέντος Τομέα Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και τέλος από το Σεπτέμβριο του 2004 ως το Σεπτέμβριο του 2006 υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Σχολής. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 100 επιστημονικά άρθρα και βιβλία, έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα των ηλεκτρικών μετρήσεων, των υψηλών τάσεων, των εγκαταστάσεων και γενικότερα στον ενεργειακό τομέα.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Μαθηματική θεωρία συστημάτων, επεξεργασία σήματος, αυτόματος έλεγχος, θεωρία πληροφορίας, ηλεκτρικές μετρήσεις, επικοινωνίες.
Μαθήματα
- Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Προπτυχιακό - 3o Εξάμηνο)
- Πολυδιάστατα Συστήματα (Προπτυχιακό - 8o Εξάμηνο)