Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της
Εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Εκατό χρόνια συμπληρώνει φέτος από την ίδρυσή της, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα γιόρτασε με μια επετειακή εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017.
Η εκδήλωση περιελάμβανε αναφορές στην ιστορική διαδρομή, στις επιδόσεις και στο όραμα της Σχολής, καθώς και ομιλίες διακεκριμένων αποφοίτων της.
Η εκδήλωση άνοιξε με το κουαρτέτο εγχόρδων της νεανικής συμφωνικής ορχήστρας της ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά επιτεύγματα της Σχολής με ομιλίες στην Κεντρική Σκηνή και παράλληλη έκθεση στους χώρους υποδοχής του ισογείου και του 2ου ορόφου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, ο οποίος τόνισε ότι η Σχολή αποτελεί διαχρονική πηγή τεχνογνωσίας για την ελληνική κοινωνία, εκπαιδεύοντας νέους μηχανικούς και συμβάλλοντας καθοριστικά στην τεχνολογική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της νεότερης Ελλάδας, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική.
«Είναι μία Σχολή με διδακτικό προσωπικό και αποφοίτους με εξέχουσα συνεισφορά, στα 100 χρόνια λειτουργίας της, στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Μέσα από την εκπαίδευση νέων μηχανικών και την προώθηση καινοτόμου έρευνας αλλά και μέσα από την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού της στην αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων της χώρας στον τεχνολογικό τομέα, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην τεχνολογική ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ελλάδος στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική.»
Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Έργο
Ακολούθησε παρουσίαση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που επιτελεί η Σχολή από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Νεκτάριο Κοζύρη και τον Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Ομότιμο Καθηγητή Ιωάννη Βασιλείου.
Στην ομιλία του ο κ. Κοζύρης ανέφερε ότι η σχολή προσφέρει 215 προπτυχιακά μαθήματα και 100 μεταπτυχιακά μαθήματα, γεγονός που αποδεικνύει το εύρος των γνωστικών της πεδίων. Παράλληλα, από το 1977, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 9.000 μηχανικοί, ενώ από το 1993, πάνω από 1.000 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής. Επιπλέον, η Σχολή, με βάση το διεθνές σύστημα κατάταξης QS World University Rankings, τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 51-100 ή 101-150 καλύτερων Σχολών παγκοσμίως, ανάμεσα σε 1000 και πλέον αξιολογούμενες σχολές, βαθμολογούμενη σε επίπεδα αντίστοιχα με Σχολές από Πανεπιστήμια όπως Yale, Johns Hopkins, Technion και υψηλότερα από Σχολές όπως αυτές των Boston University, Ecole Polytechnique, Tampere University of Technology, University of California Davis. Ο κ. Κοζύρης, τόνισε ότι τα αντικείμενα τόσο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού όσο και του Μηχανικού Υπολογιστών, ως προς τα οποία αξιολογείται η Σχολή, είναι τα πλέον ανταγωνιστικά διεθνώς, όχι μόνο μεταξύ των αντικειμένων Μηχανικού αλλά και μεταξύ όλων των αντικειμένων σπουδών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.
«Φέτος εορτάζουμε τα 100 χρόνια της Σχολής, 100 χρόνια Εκπαίδευσης και Έρευνας στην αιχμή της Τεχνολογίας… Θέλουμε να προετοιμάζουμε τους νέους αποφοίτους να είναι ανταγωνιστικοί και να ξεχωρίζουν διεθνώς γιατί θέλουμε οι γνώσεις που δίνουμε στα παιδιά να τους δίνουν διαβατήριο για την παγκόσμια αγορά. Θέλουμε οι μηχανικοί μας να δίνουν λύση στα προβλήματα και να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και τη χώρα.»
Καθηγητής Νεκτάριος Κοζύρης, Κοσμήτορας Σχολής ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Ο κ. Βασιλείου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Σχολή και το ΕΠΙΣΕΥ έχουν ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο χώρο τόσο της βασικής όσο και της εφαρμοσμένης έρευνας, εξασφαλίζοντας υψηλές χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο ανταγωνιστικών προγραμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που κατατάσσει το ΕΠΙΣΕΥ μεταξύ των τριών κορυφαίων ελληνικών φορέων στην προσέλκυση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών έργων. Επιπλέον, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι το ΕΠΙΣΕΥ μαζί με το ΕΜΠ κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών φορέων όσον αφορά την προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων.
«Το ΕΠΙΣΕΥ αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ινστιτούτο… παράγει ποιοτική και καινοτόμα έρευνα και προσφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας.»
Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Βασιλείου, Διευθυντής ΕΠΙΣΕΥ
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ ΕΜΠ Μιχάλης Παπαδόπουλος με μία εξαιρετικά σημαντική ομιλία παρουσίασε την ανάπτυξη της Σχολής, επισημαίνοντας ότι ήταν παράλληλη με την ανάπτυξη των εφαρμογών του ηλεκτρισμού διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Σχολή από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το μέλλον της Σχολής είναι ανοιχτό, ευοίωνο και προμηνύεται μεγάλο.
«Το μέλλον της Σχολής είναι ανοιχτό ευοίωνο και ιδιαίτερα προμηνύεται μεγάλο»
Ομότιμος Καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος
Οι Απόφοιτοι της ΣΗΜΜΥ Πρεσβευτές του Έργου και των Αξιών της Σχολής
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες αποφοίτων της Σχολής που έχουν διακριθεί με τη σταδιοδρομία τους διεθνώς.
Ειδικότερα, από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) κ. Διονύσιος Τσιχριτζής, ιδρυτής του Ινστιτούτου Πληροφορικής στην Κρήτη με μακρά σταδιοδρομία στα Πανεπιστήμια του Τορόντο και της Γενεύης, στο Γερμανικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο GMD και στο Ινστιτούτο Fraunhofer, μίλησε για τις αρχές και τις αξίες που διδάσκει η Σχολή.
Η κ. Αθηνά Πετροπούλου, Καθηγήτρια και επί έξι χρόνια κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rutgers, βραβευμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον για την έρευνά της, αναφέρθηκε στην αθρόα συγκέντρωση ταλέντου και τις απεριόριστες προοπτικές καινοτομίας που παρέχει η Σχολή, υπογραμμίζοντας τον υψηλό αριθμό αποφοίτων που διαπρέπουν στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ακολούθησε ομιλία από την κ. Ρεγγίνα Σουφλή, ερευνήτρια στο Αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Lawrence Livermore, βραβευμένη από τη NASA για την συνεισφορά της στο ηλιακό τηλεσκόπιο Solar Dynamics Observatory, η οποία αναφέρθηκε στην αξία των προπτυχιακών σπουδών της στη Σχολή και πώς αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην μετέπειτα ερευνητική της σταδιοδρομία.
Ο κ. Σπύρος Ράπτης, παρουσίασε την πορεία του από τις προπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στη Σχολή και στο Ακαδημαϊκό Εργαστήριο του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), ως την ίδρυση της επιτυχημένης εταιρείας ΙΝΝΟΕΤICS που πλέον αποτελεί μέρος της Samsung Electronics.
Από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος, μέτοχος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της INTRALOT, μίλησε για τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας από τους αποφοίτους της Σχολής.
Ακολούθησε ο κ. Αντώνης Μονοκρούσος, Γενικός Διευθυντής της Oracle Ελλάς, Υπεύθυνος για το cluster χωρών GCMM, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύνδεση της έρευνας, που διεξάγεται στη Σχολή, με την παραγωγή τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Σχολής και των αποφοίτων της στη ραγδαία εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας.
Από τη νεότερη γενιά αποφοίτων, ο κ. Βασίλης Δήμος, συνιδρυτής της γνωστής ιστοσελίδας Skroutz.gr μίλησε για τα απαραίτητα εφόδια που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του για την μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Η κ. Ζωή Γιαβρή, συνιδρύτρια της εταιρείας Advantis Medical Imaging, και πρόσφατα βραβευθείσα από το MIT Technology Review ως μία από τους 35 Under 35 Innovators στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των γνώσεων που της παρείχε η Σχολή για την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου αλγορίθμου που αποτέλεσε τη βάση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος από τον κ. Χρυσόστομο Νικία, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern California, USC), ο οποίος τόνισε την παγκόσμιας κλάσης προετοιμασία των φοιτητών της Σχολής για την αντιμετώπιση των σύγχρονων τεχνολογικών προκλήσεων, τοποθετώντας τους απόφοιτους της μεταξύ των καλύτερων μεταπτυχιακών φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην κεντρική εκδήλωση παρευρέθησαν πάνω από 600 προσκεκλημένοι.Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την σχετική υπηρεσία της Σχολής και από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΕΤ και την παρακολούθησαν περισσότερα από 1000 άτομα. Η βιντεοσκόπηση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μπορείτε να την δείτε εδώ.