2023 IEEE International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2023), 4-10 Ιουνίου, Ρόδος

Δημοσιεύθηκε 23/05/2023

Το Συνέδριο ICASSP (International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing), είναι το κορυφαίο διεθνές συνέδριο της μεγάλης επιστημονικής κοινότητας Signal Processing Society (SPS) του ΙΕΕΕ, που είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος οργανισμός Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η επιστημονική κοινότητα SPS ασχολείται με επεξεργασία σημάτων, επιστήμη δεδομένων, μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, και τις εφαρμογές τους σε πολλές τεχνολογίες αιχμής όπως βιοιατρική, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, και ρομποτική. Το ICASSP προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό χώρο και την παγκόσμια βιομηχανία και αποτελεί βήμα για την παρουσίαση πρωτοποριακών ερευνητικών εργασιών, στην αιχμή της επιστήμης και της τεχνολογίας. Πολλά από τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο ICASSP σηματοδοτούν τις μελλοντικές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή του ICASSP 2023 περιλαμβάνει πολλούς πανεπιστημιακούς και ερευνητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, και την Ελληνική Διασπορά, καθώς και διακεκριμένους ερευνητές παγκοσμίου κύρους. Έχοντας προετοιμάσει ένα πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας, συνδεδεμένο με νέες επιστημονικές δραστηριότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης, και με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το κοινωνικό πρόγραμμα, η Οργανωτική Επιτροπή, επέτυχε το μεγάλο και σημαντικό αυτό διεθνές συνέδριο να διεξαχθεί εφέτος στην Ρόδο δια ζώσης (το διάστημα 4-10 Ιουνίου) στο άρτιο συνεδριακό κέντρο του Rodos Palace. Το συνέδριο έχει ήδη προσελκύσει τον ιστορικά υψηλότερο αριθμό συνέδρων, άνω των 4000, περιλαμβάνοντας κορυφαίους ερευνητές και πρωτοπόρους της βιομηχανίας.

Το κύριο θέμα του ICASSP 2023 θα είναι «Signal Processing in the Artificial Intelligence era», προωθώντας την δημιουργική συνέργεια μεταξύ επεξεργασίας σημάτων και μηχανικής μάθησης. Το τεχνικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τις πρόσφατες εξελίξεις σε έρευνα και τεχνολογία σ’ αυτές τις περιοχές και τις εφαρμογές τους. Εξέχοντα χαρακτηριστικά του είναι διεθνούς κλάσης ερευνητικές παρουσιάσεις, κεντρικές ομιλίες από κορυφαίους επιστήμονες, ιστορικές επετειακές αναδρομές, εκθέσεις από χορηγούς και επιστημονικούς εκδότες, ημερίδες και επιδείξεις απο βιομηχανία, επιχειρηματικό forum με panel και έκθεση νεοφυών επιχειρήσεων, και πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής και κοινωνικής δικτύωσης. Eπιπρόσθετα, νέες δορυφορικές δραστηριότητες όπως πολλές Θεματικές Ημερίδες και Εκπαιδευτικά Βραχύχρονα Μαθήματα, που εμπλουτίζουν το τεχνικό πρόγραμμα και προσελκύουν ευρύ ακροατήριο από φοιτητές και νέους επαγγελματίες.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΕΜΠ είναι Χορηγοί και Υποστηρικτές αυτού του μεγάλου επιστημονικού εγχειρήματος. Επίσης, πολλοί φοιτητές από ΕΜΠ-ΗΜΜΥ και άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν στο συνέδριο είτε ως βοηθοί εθελοντές ή/και να το παρακολουθήσουν με δωρεάν εγγραφή.