Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γεώργιος Παναγόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Έλαβε το Δίπλωμα Μηχανικού Υπολογιστών και Επικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2006, με άριστα. Στη συνέχεια απέκτησε το διδακτορικό του από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Purdue, ΗΠΑ, το 2012, όπου ειδικεύτηκε στη μοντελοποίηση μεταβλητότητας και αξιοπιστίας διατάξεων CMOS και SPIN.
Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, ο Δρ. Παναγόπουλος εντάχθηκε στην Intel Corp., όπου εργάστηκε από το 2012 έως το 2018 ως μηχανικός σχεδιασμού στον τομέα των διατάξεων, κυκλωμάτων και συστημάτων υψηλής συχνότητας. Το 2018, προήχθη ως επικεφαλής της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη μοντελοποίηση διατάξεων για αναλογικές εφαρμογές και εφαρμογές υψηλής συχνότητας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Intel, συνέβαλε στη σχεδίαση και την ανάπτυξη αναλογικών και RF κυκλωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βρόχων κλειδώματος φάσης (PLL), ρυθμιστών χαμηλής εγκατάλειψης (LDOs), αναφορών bandgap, ενισχυτών χαμηλού θορύβου (LNA), ενισχυτών ισχύος (PAs) και διακοπτών RF. Η δουλειά του έπαιξε βασικό ρόλο σε διάφορα προϊόντα της Intel, όπως WiFi, Thunderbolt, Bluetooth, RADAR και λύσεις για τον χρονισμού των CPU. Έχει μεγάλη εμπειρία σε αρκετές προηγμένες τεχνολογίες ημιαγωγών μεγάλης κλίμακας, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 20 tape-outs σε πολλές γενιές, από 65nm έως 1,8nm.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σχεδιασμό αναλογικών, RF και mmWave κυκλωμάτων για ασύρματα και ενσύρματα συστήματα επικοινωνίας. Η τεχνογνωσία του περιλαμβάνει συστήματα μπροστινών μονάδων για πρότυπα ασύρματης κινητής επικοινωνίας, ενεργό και παθητικό χαρακτηρισμό συσκευών και μοντελοποίηση μεταβλητότητας και αξιοπιστίας για συσκευές ημιαγωγών. Εργάζεται επίσης σε προσεγγίσεις συν-σχεδιασμού για ενεργειακά αποδοτικά κυκλώματα ραδιοσυχνοτήτων, αναλογικών και μικτών σημάτων, καθώς και σε νέες συσκευές που βασίζονται σε spin για εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης.
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, έχει λάβει πολλά βραβεία κύρους, μεταξύ των οποίων η Υποτροφία Μπακαλά, το Βραβείο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, το Βραβείο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το Βραβείο Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. Στο ΕΜΠ, είναι αφοσιωμένος στην προώθηση του τομέα του σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, στην καθοδήγηση φοιτητών και στην προώθηση συνεργασιών με τη βιομηχανία και ερευνητικά ιδρύματα.
Μαθήματα
- Εισαγωγικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών (Προπτυχιακό - 3o Εξάμηνο)
- Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων (Προπτυχιακό - 6o Εξάμηνο)
- Εισαγωγή στη Σχεδίαση Συστημάτων VLSI (Προπτυχιακό - 7o Εξάμηνο)
- Σχεδίαση Αναλογικών Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Προπτυχιακό - 8o Εξάμηνο)
- Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων για Τηλεπικοινωνιακές Εφαρμογές (Μεταπτυχιακό - Εαρινό Εξάμηνο)