Κωνσταντίνος Βαλαγιαννόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής   Τομέας Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών Ηλεκτροοπτικής και Ηλεκτρονικών Υλικών


Σύντομο Βιογραφικό


Ο Κωνσταντίνος Βαλαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Μεταξύ 2015 και 2023, ήταν Μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής στο Nazarbayev University (NU), Καζακστάν, έως ότου εξελέγη ομόφωνα Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Διευθύνει το Metamaterials Modeling and Design Group που πραγματοποιεί έρευνα πάνω στον ευθύ και αντίστροφο σχεδιασμό φωτονικών συσκευών καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρομαγνητικών παραδειγμάτων σε κβαντικά συστήματα. Έχει συγγράψει περισσότερες από 130 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και παρουσιάσει πολυάριθμες εκθέσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος (PI) ή co-PI στην επιτυχή εκτέλεση εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 4M USD.

Μεταξύ 2010 και 2014, ήταν Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Group of Theoretical and Applied Electromagnetics of Complex Media του Τμήματος Ηλεκτρονικής και Νανομηχανικής στο Aalto University, Φινλανδία (σύμβουλος: Sergei Tretyakov). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ήταν στο Laboratory of Metamaterials and Plasmonics του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο University of Texas at Austin, ΗΠΑ (σύμβουλος: Andrea Alu). Το 2016 διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο Theory of Materials Group του Τμήματος Φυσικής στο Harvard University, ΗΠΑ (ομάδα του Efthimios Kaxiras) ενώ το 2017 ήταν επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Quantum Polaritronics Group της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας στο University of Southampton, ΗΒ (ομάδα του Pavlos Lagoudakis). Τέλος, είναι κάτοχος Πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ (2004) με βαθμό Άριστα, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος πάνω στην Ηλεκτρομαγνητική Θεωρία (2009), επίσης από το ΕΜΠ.

Ο Δρ Βαλαγιαννόπουλος έλαβε το Βραβείο JOPT Research Excellence Award 2015 για την εργασία του: “Perfect absorption in graphene multilayers” και είναι Senior Member των επιστημονικών κοινοτήτων ΙΕΕΕ, URSI, OPTICA. Έχει λάβει το διεθνές Βραβείο Ιδρύματος Dimitri Chorafas για την καλύτερη διδακτορική διατριβή το 2008, το Θωμαΐδειο Βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής του ΕΜΠ 2008 και τη μεταδιδακτορική υποτροφία της Academy of Finland 2012-2015. Έχει κερδίσει την υποτροφία Newton Al-Farabi Researcher Links Travel Grant για το 2017 όπως επίσης και το Βραβείο για ολοκληρωμένη διδασκαλία και έρευνα του NU για το 2020.

Group Link

Scholar Citations Link

Scopus Citations Link

Publications Link ResearchGate

Professional Link

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

Ηλεκτρομαγνητική Θεωρία, Φωτονική, Μεταϋλικά, Γραφένιο, Αντίστροφη Σχεδίαση.

Δημοσιεύσεις

 Σύνδεσμος Δημοσιεύσεων

Μαθήματα