Εργασίες σχετικά με αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή
Διπλωματική Εργασία
Επιβλέπων | Παναγιώτης Τσανάκας |
---|---|
Συσχετιζόμενο μάθημα | Αλληλεπίδραση Ανθρώπου - Υπολογιστή |
Περιγραφή
Α. Ανάπτυξη πλατφόρμας για την ενσωμάτωση λειτουργιών παιχνιδοποίησης και καθοδήγησης χρηστών σε πληροφοριακά συστήματα
Η χρήση παιχνιδοποίησης και η ανάπτυξη παιχνιδιών σοβαρού σκοπού είναι πια αρκετά συνηθισμένη σε πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές όπου περιλαμβάνεται αλληλεπίδραση με τους χρήστες. Ο στόχος αυτών των λειτουργιών είναι η εδραίωση μιας πιο στενής σχέσης με τους χρήστες (engagement) και η καθοδήγησή τους να εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες για τη συλλογή βραβείων, πόντων κτλ.
Στόχος της εργασίας είναι η χρήση GenAI για τη δημιουργία λειτουργιών συστάσεων που θα μπορούν να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν τους χρήστες. Τέτοιες λειτουργίες έχουν εκπαιδευτικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα ώστε μέσα από έξυπνα παιχνίδια να βοηθήσουν τους χρήστες να κατανοήσουν ζητήματα, όπως θέματα ευεξίας, βελτίωσης της ποιότητας ζωής, ενεργειακής κατανάλωσης, είτε και να εκτελέσουν καθαρά εμπορικούς σκοπούς για την προώθηση προϊόντων και εφαρμογών.
Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων είναι τα loyalty programs και τα minigames που παρέχονται στο πλαίσιο εμπορικών καταστημάτων και εφαρμογών.
Β. Υλοποίηση συστήματος δημιουργίας κειμένου με βάση συγκεκριμένα δεδομένα κειμένου και πολυμέσα
Η εργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των σύγχρονων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για την ανάλυση πληροφοριών και τη δημιουργία κείμενο. Θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν κείμενο και πολυμέσα σε συγκεκριμένες κατηγορίες και στη συνέχεια, παραμετροποιημένα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα θα μετατρέπουν τις πληροφορίες σε κείμενο. Παράδειγμα χρήσης ενός τέτοιου συστήματος είναι η δημιουργία μιας βιβλιογραφικής εργασίας ή ενός άρθρου, με βάση πληροφορίες που έχει προσθέσει ο χρήστης.
Γ. Σύγχρονη εφαρμογή έρευνας κοινής γνώμης και αγοράς με τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων
Τα παραδοσιακά συστήματα έρευνας κοινής γνώμης και αγοράς πραγματοποιούνται με τη χρήση προτυποποιημένων και αυστηρών ερωτηματολογίων που έχουν πια περιορισμένη αποδοχή και δίνουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες για καταγραφή λεπτομερών απόψεων. Στο πλαίσιο της εργασίας θα δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα που με τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων οι παραδοσιακές έρευνες και τα ερωτηματολόγια θα μπορούν να μετατραπούν σε ευχάριστους διαλόγους και συζητήσεις με τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα θα μπορούν να αναλυθούν για την εξόρυξη γνώσης και συμπερασμάτων.
Επικοινωνία - Πληροφορίες:
Ανδρέας Μενύχτας (amenychtas@gmail.com, amenychtas@unipi.gr, 694 483 9937), Επ. Καθηγητής ΠαΠει
Τσανάκας Παναγιώτης (panag@cs.ntua.gr, 210 7722541), Καθ. ΕΜΠ