ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ (LLM) ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ
Διπλωματική Εργασία


Περιγραφή

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η εργασία αποσκοπεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των προκλήσεων που συνδέονται με την ενσωμάτωση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) στο δίκαιο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) είναι μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μοντέλα μηχανικής μάθησης που εκπαιδεύονται σε τεράστια σύνολα δεδομένων γεγονός που τους επιτρέπει να κατανοούν και να δημιουργούν ανθρώπινη γλώσσα με τρόπο που δεν ήταν δυνατή στο παρελθόν. Η εξάπλωση των Μεγάλων Μοντέλων Γλώσσας (LLMs) διαθέτει το δυναμικό να επηρεάσει σημαντικά διάφορους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Επιστήμης. Τα LLM μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τηv ανάλυση νομικών δεδομένων, την δημιουργία νομικών εγγράφων, την παροχή νομικών συμβουλών έως και την πρόβλεψη δικαστικών αποφάσεων.

Στόχος της εργασίας είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και του δικαίου.

Τα στάδια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας προβλέπονται ως εξής:

  • Μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας
  • Ανάλυση των τρόπων χρήσης των LLMs στο δίκαιο
  • Περιορισμοί, προκλήσεις και ηθικά ζητήματα σχετικά με τη χρήση των LLMs στο δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

[1]. The law and big data https://ww3.lawschool.cornell.edu/research/JLPP/upload/Devins-et-al-final.pdf
[2]. Large Language Models and the Future of Law https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4548258
[3]. A Survey on Legal Judgment Prediction: Datasets, Metrics, Models and Challenges https://arxiv.org/pdf/2204.04859.pdf

Επικοινωνία: Μάριος Κόνιαρης (mkoniari@central.ntua.gr), Μέλος Ε.ΔΙ.Π

Τσανάκας Παναγιώτης (panag@cs.ntua.gr)